Richard Blommers

 

Sinds 2011 ben ik lid van FotoKring Stein. Ik fotografeer al wat langer. Dat was in het begin nog niet zo heel serieus. Ik had iets van 15 jaar alles om me heen gefotografeerd met een analoge Ricoh point and shoot die ik eind jaren 80 met m’n krantenwijk bijeen had gespaard. Het waren vooral verjaardagen, vakantiekiekjes en dagjes uit die werden vastgelegd.  Ik kocht mijn eerste digitale camera in 2003 en toen er ging een wereld voor me open.

In 2006 kwam er dan mijn eerste digitale spiegelreflex. 

Ik heb wat fotocursussen gevolgd om onder andere te weten wat de regels en relaties zijn tussen diafragma en sluitertijd. Ik ga hier graag op een creatieve manier mee om. 

De camera is mijn gereedschap om het beeld wat ik wil vast te leggen. Ik ben niet zo van het manipuleren met software, maar indien nodig schuw ik niet om eens flink aan de schuifjes trekken in de software om het effect te krijgen wat ik wil.

Ik mag graag experimenteren met lange sluitertijden, light trails, opzettelijk bewegen met de camera.

Verder heeft straatfotografie mijn bijzondere interesse. Ook fotografeer ik graag in zwart wit, of ik bewerk mijn foto’s zodanig. 

De laatste jaren ben ik ook analoog bezig. Behalve m’n eerste point and shoot (die ik nog steeds heb en gebruik) was m’n ervaring hiermee nihil. Ik heb veel info vanuit de fotoclub gekregen. 

Ook analoog mag ik graag experimenteren, ik ontwikkel m’n films zelf en gebruik daar regelmatig alternatieve methoden voor zoals bijvoorbeeld oploskoffie als ontwikkelaar.

Ik heb een voorliefde voor analoge camera’s. Vooral box camera’s vind ik erg gaaf. Maar ook een mooie Pentax of Fujica spiegelreflex kan me vrolijk stemmen. Ook gebruik ik graag m’n Olympus Trip en m’n Yashica Electro 35GX, en sinds een tijdje ook middenformaat met een Yashica MAT124G. 
Recentelijk heb ik met hulp en ervaring van Reinier een Agfa Clack omgebouwd naar een pinhole camera. Ook heb ik zelf een pinhole camera gebouwd van een lucifersdoosje. Het aparte, niet (meer) alledaagse vastleggen van beelden, met soms een vette knipoog naar het verleden intrigeert me.

copyright

Overname van artikelen is alleen toegestaan met voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur. Het auteursrecht van fotomateriaal berust bij de fotograaf tenzij anders vermeld.